Kosmetyki EXTRAVEN

Kosmetyki EXTRAVEN

Biovelim to polska firma produkująca kosmetyki, których istotą jest zastosowanie kompozycji bazowej zawierającej Extraven® beta-glukan owsiany. Korzystając z własnej technologii, BV Laboratorium produkuje Extraven® beta-glukan owsiany (oat beta-glucan) o wysokim stopniu czystości, olej owsiany (avena sativa meal extract) i ekstrakt z otrąb owsianych (avena sativa bran extract). Beta-glukan owsiany jest liniowym polisacharydem otrzymywanym w wyniku ekstrakcji z ziarna owsa (avena sativa). Charakteryzuje się liniową strukturą oraz występowaniem wiązań beta-1,3 i beta-1,4 glikozydowych pomiędzy cząsteczkami D-glukozy. Β-(1-3) (1-4)-D-glukan (homopolimer beta D-glukozy) Wykorzystanie beta-glukanu z owsa w kosmetykach znajduje uzasadnienie w dotychczasowym stanie wiedzy ze względu na istotny wpływ tego polisacharydu na gojenie ran, proces starzenia skóry i tworzenie się zmarszczek oraz posiadanie właściwości nawilżających, przeciwutleniających, redukujących wpływ promieniowania UV oraz mających zdolność do penetracji skóry.

Produkty kosmetyczne Biovelim Laboratorium zapewniają kompleksową pielęgnację skóry twarzy, szyi i dekoltu. Bezpieczeństwo i higiena kosmetyków została wzmocniona poprzez dobór opakowań typu airless i tuby pięciowarstwowe z barierą EVOH. Zakłada się, że tworzone produkty kosmetyczne, m.in. o właściwościach nawilżających, hypoalergicznych, według własnej receptury BV, spełnią oczekiwania klientów wymagających, poszukujących nowych, unikatowych rozwiązań w pielęgnacji skóry z udziałem aktywnych składników uzyskanych z polskiego owsa, w połączeniu z innymi cennymi składnikami.

KLUCZOWE SKŁADNIKI AKTYWNE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH BIOVELIM LABORATORIUM

alkohol batylowy – środek przeciwzapalny, przeznaczony do skóry wrażliwej, zmniejszający uszkodzenia DNA, wywołane działaniem promieniowania słonecznego1, polecany również jako booster SPF2 (zapobieganie powstawaniu rumienia)

bisabolol – naturalny składnik o szerokim zastosowaniu pielęgnacyjnym cholesterol – emolient, emulgator3

ekstrakt z otrąb owsianych – źródło beta-glukanu i protein owsianych

ekstrakt z róży wielokwiatowej – ekskluzywny ekstrakt, stosowany do pielęgnacji skóry z rozszerzonymi porami. Powoduje zmniejszenie rozmiaru porów. Jest nową propozycją do zastosowania w produktach przeciwstarzeniowych. Działając wielokierunkowo nadaje skórze zdrowy wygląd

emolienty pochodzenia roślinnego – działanie mikrobójcze: naturalny system emulgujący, oparty na przeciwzapalnych właściwościach. Szczególnie polecany dla skóry wrażliwej, likwiduje uczucie szczypania

extraven® (beta-glukan owsiany) – opisywane w opracowaniach działanie: nawilżające (posiada właściwości silnie wiążące wodę; tworzy na skórze długo utrzymującą się cienką warstwę zatrzymującą wodę i nadaje jej gładkość), przeciwutleniające, przeciwzmarszczkowe, przeciwstarzeniowe, ochronne przed promieniowaniem UV. Beta-glukan aktywuje procesy antyoksydacyjne w skórze-uodparnia ją na stres oksydacyjny i działanie innych niekorzystnych czynników środowiskowych. Zaletą zastosowania beta-glukanu w kompozycji bazowej kosmetyków jest to, że glukany wpływają m.in. na podrażnienia i mikrourazy skóry, zmniejszają jej szorstkość, wysuszenie i zaczerwienienie. Wzmacniają pokrywę skórną, zwiększając jej elastyczność oraz pobudzają syntezę kolagenu zmniejszając w efekcie ilość i głębokość zmarszczek. Beta-glukan jest immunostymulatorem, czyli substancją, która uaktywnia i wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry

fukoidan – źródło l-fukozy, ma właściwości kojące, nawilżające, anti-agening, restrukturyzujące oraz wygładzające

kwas lizofosfatydowy – nowa koncepcja przeciwstarzeniowa: widoczna redukcja porów dzięki stymulowaniu różnicowania komórek i warunków uwodnienia.

wysoce skoncentrowany kwas lizofosfatydowy zwiększa zarówno wodną jak i lipidową część bariery skóry

masło shea – z owoców drzewa afrykańskiego

olej owsiany – powstaje w wyniku ekstrakcji nasion owsa (avena sativa) i składa się głównie z nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy), zawiera również białka roślinne i witaminy. Ma szerokie działanie kondycjonujące

olej z nasion ogórecznika lekarskiego – olej o dużej zawartości kwasu GLA4

olej z nasion żmijowca – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych ALA5, GLA i SDA6

pantenol – prowitamina B5 pochodna z lukrecji – substancja czynna rozpuszczalna w wodzie o silnym działaniu przeciwzapalnym, kojącym

skwalan – substancja roślinnego pochodzenia, naturalny komponent ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów, wchodzący w skład spoiwa międzykomórkowego naskórka

unikatowa stabilna postać witaminy C – pochodna witaminy C, rozpuszczalna w olejach, o szerokim działaniu przeciwstarzeniowym. Posiada właściwości chroniące komórkę przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV, hamuje działanie tyrozynazy oraz kolagenaz, poprawia syntezę kolagenu, działa rewitalizująco na komórki. Stanowi również silny antyoksydant

witaminy E – mieszanina tokoferoli: popularny antyutleniacz 

1 Promieniowanie UVB

2 SPF (z ang. sun protection factor) – to wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej, służący do oznaczenia stopnia ochrony przed promieniowaniem UVB

3 Umożliwia powstanie emulsji

4 Kwas gamma-linolenowy: jego brak powoduje utratę elastyczności i suchość skóry, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek; skóra szybciej ulega procesom starzenia się

5 Kwas alfa-liponowy: silny przeciwutleniacz: skutecznie chroni organizm przed konsekwencjami działania wolnych rodników

6 Kwas stearydynowy: to unikalny składnik przeciwzmarszczkowy, hamujący procesy zapalne w skórze i działający antyalergicznie